Gołąbki z dorszem według przepisu Magdy Gessler.
SKŁADNIKI:
1 główka włoskiej kapusty
0,5 kilograma filetów ze świeżego dorsza
150 g kaszy jęczmiennej
4 białe cebule
1 litr rosołu
sok z jednej cytryny
sól, pieprz
WYKONANIE:
Pracę należy rozpocząć od oddzielenia liści kapusty, sparzenia ich w dużym garnku z osoloną, wrząca wodą.
Rybę dokładnie wyczyścić, umyć i zmielić (dodatkowo można usunąć skórę). Cebulę pokroić w drobną kosteczkę, posolić, włożyć do lnianej ściereczki i odsączyć sok. Dzięki temu usunie się nadmiar goryczy. Cebulę dodać do ryby. Gołąbki te różnią się od tradycyjnych gołąbków nie tylko zastąpieniem mielonego mięsa rybą, ale także użyciem kaszy zamiast ryżu.
Kaszę jęczmienną do gołąbków ugotować w osolonej, wrzącej wodzie i dodać do farszu. Całość doprawić dużą ilością pieprzu, soli i sokiem z cytryny.
Na sparzone wcześniej liście kapusty nakładać farsz i zawijać podobnie jak krokiety.
Gołąbki obsmażać na dużej patelni, tak by zarumieniły się z każdej strony. Następnie układać je na blaszce, zalać bulionem i wstawić do nagrzanego do 180' C piekarnika. Zapiekać około 20 min. Gołąbki podawać z dowolnym sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz