SKŁADNIKI:
- 800 g schabu bez kości
- 5 szerokich plastrów surowego boczku wędzonego
- 5 płaskich łyżeczek musztardy
- 5 małych ząbków czosnku
- 25 szt suszonych śliwek ( opcjonalnie )
- sól, pieprz
WYKONANIE:
Schab pokroić na 5 grubych plastrów. Każdy plaster rozbić na cienki płat, każdy płat mięsa oprószyć solą i pieprzem, posmarować posiekanym czosnkiem i łyżeczką musztardy. Następnie położyć plaster boczku wędzonego i około 5 suszonych śliwek. Każdą roladę spiąć wykałaczką ( lub owinąć bawełnianą białą nicią) i podsmażyć na gorącym tłuszczu z każdej strony, aż się zrumienią. Następnie wlać trochę wody i dusić do miękkości mięsa.
Podawać z kluskami śląskimi i surówką warzywną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz