Syrop imbirowy idealny jako ratunek w czasie przeziębienia lub kuracja wzmacniająca jesienią.
Przepis pochodzi z internetu.
SKŁADNIKI:
- 1 duży korzeń imbiru
- miód
- 1 cytryna lub limonka
- 3 goździki
- woda
- opcjonalnie 1 łyżeczka mielonej kurkumy
- szczypta pieprzu cayenne
WYKONANIE:
Imbir obrać i bardzo drobno pokroić. Przełożyć do rondelka i zalać niewielką ilością wrzątku, na tyle, aby imbir podczas gotowania pozostał w całości przykryty. Dodać goździki oraz opcjonalnie kurkumę i pieprz cayenne. Gotować na małym ogniu 5 - 10 min, uważając, żeby woda nie wyparowała całkowicie. Odstawić z ognia, dolać świeżo wyciśnięty sok z cytryny, wymieszać. Jak przestygnie do około 40'C, dodać miód według uznania (w zależności od gęstości syropu jaki chce się uzyskać).
Przechowywać w lodówce do kilku tygodni. Zapobiegawczo zażywać codziennie łyżkę stołową, leczniczo w czasie infekcji 2 - 3 łyżki dziennie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz