SKŁADNIKI:
400 g schabu karkowego
400 g schabu środkowego
2 - 3 łyżki mąki pszennej
4 jajka
6 - 8 łyżek bułki tartej
2 cebule
4 łyżki smalcu
sól, pieprz
WYKONANIE:
Mięso pokroić na plastry, rozbić je tłuczkiem na cienkie płaty, doprawić solą i pieprzem. Odstawić na pół godziny. Cebulę obrać i zetrzeć na tarce.
Płat schabu środkowego posmarować warstwą startej cebuli, na niej położyć plaster schabu karkowego. Plastry mięsa przycisnąć do siebie.
Przygotować trzy talerze: na pierwszy wysypać mąkę, na drugi wbić jajka, roztrzepać je widelcem i doprawić solą oraz pieprzem, na trzeci talerz wysypać bułkę tartą.
Złożone kotlety obtoczyć w mące, zamoczyć w jajku i opanierować w bułce tartej.
Na patelni rozgrzać smalec, kotlety usmażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać prosto z patelni z ziemniakami i surówką warzywną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz