Sezon śliwkowy w pełni. Warto przygotować mocną nalewkę śliwkową. W zimie i nie tylko, z pewnością będzie smakować.
SKŁADNIKI:
- 1/2 kg pozbawionych pestek śliwek
- 1/2 l spirytusu 95%
- 200 ml wody
- 20 dkg cukru
WYKONANIE:
Do spirytusu dolać 100 ml wody i zalać ułożone w słoju śliwki, pokrojone wcześniej na połówki. Odstawić na 6 tygodni. W tym czasie nalewka nabierze smaku i koloru.
Po 6 tygodniach zlać alkohol, a śliwki zasypać cukrem i odstawić do czasu rozpuszczenia się cukru. Syrop cukrowy zlać, śliwki opłukać 100 ml wody i powstały płyn połączyć razem z alkoholem i syropem cukrowym. Wszystko wymieszać i przelać do butelek. Odstawić na przynajmniej 3 tygodnie i gotowe. Najlepsza jest starsza.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz