Aronia to owoce, które dzięki swoim bogatym właściwościom mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Działają bardzo korzystnie na naczynia krwionośne, wzmacniają je i regulują przepuszczalność. Obniżają ciśnienie tętnicze krwi, dzięki czemu opóźniają postępowanie chorób oczu, m in. jaskry czy zaćmy. Są polecane osobom, które swoją pracę wykonują przed komputerem. Wspomagają bowiem regenerację oczu, ale co ważne, niwelują również skutki promieniowania monitorów.
Ponadto mają bardzo wiele zastosowań, podawane w formie soku, dżemu czy nalewki.
SKŁADNIKI:
2 kg aroni
2 kg cukru
2 op. cukru waniliowego
kilka liści z malin (około 20 szt.)
WYKONANIE:
Aronię u myć, przecedzić przez sito i wstawić do zamrażarki na 24 godziny, to spowoduje, że sok nie będzie miał cierpkiego smaku.
Po tym czasie przełożyć do garnka, dodać liście z malin, zagotować, aż aronia będzie miękka. Odstawić na kilka godzin, aż całkiem ostygnie.
Po tym czasie odcedzić z owoców, odcisnąć owoce z soku, dodać cukier oraz cukier waniliowy i tak ponownie doprowadzić do zawrzenia. Gorący sok przelać do słoików i odwrócić do góry dnem do wystygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz