Przepis na blaszkę o wymiarach: 24 x 28 cm lub upiec w keksówce : 11 x 50 cm.
SKŁADNIKI:
4 jajka
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
1 szklanka posiekanych różnych bakalii (np.: rodzynki, suszone morele, żurawina, kandyzowana skórka z pomarańczy)
1/2 szklanki oleju
WYKONANIE:
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać mąkę, proszek do pieczenia i sodę, wymieszać do połączenia składników. Następnie cały czas mieszając powoli wlewać olej oraz wsypać orzechy i bakalie. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200' C i piec 30 - 40 minut.
Ostygnięte ciasto można posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz