SKŁADNIKI:
6 kg buraków ćwikłowych
10 szt. papryki czerwonej
7 średnich cebul
ZALEWA:
1 1/2 szkl. cukru
250 ml octu 10 '/,
2 łyżki soli
1/2 l wody
1 łyżka oleju
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka liści laurowych
WYKONANIE:
Buraki ugotować w osolonej wodzie na półmiękko, odstawić do wystygnięcia. Następnie obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Cebulę i paprykę pokroić w paseczki.
Składniki zalewy zagotować i wsypać cebulę oraz paprykę, pogotować 10 minut, następnie dodać buraki i pogotować 5 minut.
Sałatkę przełożyć do słoików i spasteryzować 5 minut od zawrzenia wody. Odwrócić do góry dnem i pozostawić do wystygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz