czwartek, 29 września 2016

BURAKI Z PAPRYKĄ I CEBULĄ.

SKŁADNIKI:
6 kg buraków ćwikłowych
10 szt. papryki czerwonej
7 średnich cebul

ZALEWA:
1 1/2 szkl. cukru

250 ml octu 10 '/,

2 łyżki soli

1/2 l wody

1 łyżka oleju

kilka ziaren ziela angielskiego

kilka liści laurowych

WYKONANIE:
Buraki ugotować w osolonej wodzie na półmiękko, odstawić do wystygnięcia. Następnie obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Cebulę i paprykę pokroić w paseczki.
Składniki zalewy zagotować i wsypać cebulę oraz paprykę, pogotować 10 minut, następnie dodać buraki i pogotować 5 minut.
Sałatkę przełożyć do słoików i spasteryzować 5 minut od zawrzenia wody. Odwrócić do góry dnem i pozostawić do wystygnięcia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz