środa, 21 września 2016

NALEWKA Z WINOGRON.

SKŁADNIKI:
1,5 kg ciemnego winogrona
1/2 litra wódki czystej
1/2 litra spirytusu 96%
30 dag cukru trzcinowego
10 dag cukru zwykłego
1/2 laski wanilii
1 goździk
kawałek kory cynamonu

WYKONANIE:
Winogrona obrać z kiści, opłukać, wrzucić do dużego słoja, zasypać cukrem i zostawić na 24 godziny, aż puszczą sok. Następnego dnia dodać laskę wanilii, goździka i kawałek kory z cynamonu, zalać wódką i spirytusem.
Zakręcić słój, odstawić na 3 tygodnie w temp. pokojowej, najlepiej w ciemniejszym miejscu. Codziennie potrząsać słojem, żeby cukier się rozpuścił. Po trzech tygodniach nalewkę przecedzić zlać do butelek, odstawić na minimum 3 miesiące. Im starsza tym lepsza.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz