niedziela, 25 września 2016

WINO Z WINOGRON.

SKŁADNIKI NA 50 L :
15 l winogron po obraniu
10 kg cukru
woda przegotowana

Owoce umyć, obrać z kiści, lekko przygniatając je wsypać do 50 l dymiona na wino.
10 l wody zagotować, ostudzić i wsypać do niej cukier, mieszając rozpuścić go, następnie zalać tym owoce. Wszystkiego ma być 3/4 części dymiona, w razie potrzeby dolać do tej pojemności wody. Więcej niż 3/4 nie dolewać dlatego, ponieważ, kiedy owoce zaczną fermentację to winogrona napęcznieją i wypłyną do wierzchu. Ciśnienie w butli spowoduje pęknięcie jej.
Do szklanej lub plastikowej rurki nalać wody, włożyć do otworu w korku i postawić w ciepłe miejsce.
Tak przygotowane owoce pozostawić na 1 miesiąc. Po tym czasie odlać płyn, owoce wyrzucić i wypłukać butlę z mętów.
Wlać z powrotem wino do dymiona i zatkać korkiem. Pozostawić tak na kolejny miesiąc. Jeżeli wino będzie za mało słodkie, to odlać trochę, podgrzać lekko i wsypać cukier, rozpuścić i wlać do butli. Po kolejnym miesiącu zlać wino do butelek i wstawić w ciemne miejsce.
Wtedy jest gotowe do spożycia, ale najlepiej poczekać do zimy, wtedy jest najlepsze. Im starsze, tym lepsze.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz