piątek, 22 grudnia 2017

SOS TATARSKI.

SKŁADNIKI:
1 kg pieczarek
2 słoiki pieczarek w zalewie octowej (700 ml)
2 łyżki octu 10 '/,
1 łyżka soli
2 jajka
1 słoik ogórków w zalewie octowej
1 pęczek szczypiorku lub biała część pora
1 duży słoik majonezu
sól i pieprz

WYKONANIE:
Pieczarki ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem octu. Ocet dodaje się, żeby pieczarki bardzo nie ściemniały. Potem odcedzić na sicie i pokroić w kostkę razem z pieczarkami że słoików, następnie odcisnąć trochę z zalewy. Ogórki również pokroić w kostkę, jajka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Szczypiorek drobno pokroić. Jeżeli jest to por, to pokroić go na paseczki i trochę posolić, odstawić.
Wszystkie składniki wymieszać i dodać majonez oraz przyprawić solą i pieprzem do smaku. Sałatkę wstawić do lodówki.
Podawać w formie sałatki lub jako dodatek do różnych przekąsek i przystawek, np. śledzi, jajek, mięs z grilla.
Można dodać 1 puszkę groszku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz