poniedziałek, 18 grudnia 2017

KLOPSIKI W SOSIE PIECZARKOWO - ŚMIETANOWYM.

SKŁADNIKI:
500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
1 jajko
1 bułka grachamka
1 łyżka mąki pszennej
1 cebula
2 ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku
1 łyżka jarzynki w proszku
2 szkl. wody
mąka pszenna do obtaczania klopsików

WYKONANIE:
Bułkę namoczyć w ciepłej wodzie, potem odcisnąć ją i przepuścić przez praskę do ziemniaków.
Cebulę i czosnek drobno posiekać.
Do miski przełożyć mięso, dodać cebulę, czosnek, jajko, sól, pieprz i wszystko dokładnie wymieszać ręką, następnie dodać mąkę i ponownie wymieszać.
Z masy mięsnej uformować kuleczki wielkości pyzy i obtaczać każdą w mące pszennej.
Do garnka z szerokim dnem wlać około 1 litr wody, dodać płaską łyżkę jarzynki w proszku i zagotować.
Do gotującego się wywaru poukładać koło siebie klopsiki i gotować na średnim ogniu około 3 minuty od zawrzenia wody. Wyjąć je i włożyć następne, potem wyjąć kolejne i do wywaru dodać pieczarki pokrojone w paseczki. Gotować tak do miękkości pieczarek, następnie dodać mąkę ze śmietaną, rozrobioną w niewielkiej ilości wody i zagotować. Na koniec posypać drobno posiekaną świeżą pietruszką. Klopsiki poukładać z powrotem do sosu, tak, żeby mięso było przykryte.
Podawać z ziemniakami lub kaszą gryczaną i surówką warzywną.

SOS:
20 dag małych pieczarek
3 łyżki kwaśnej śmietany
1/2 szkl. wody
kilka gałązek natki pietruszki
2 płaskie łyżki mąki pszennej

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz