czwartek, 14 grudnia 2017

KACZKA Z JABŁKAMI I ŻURAWINĄ.

Żeby kaczka była soczysta zaleca się namoczenie jej w solance (takiej jak do kiszonych ogórków).
Zamarynowaną w solance tuszkę kaczki trzeba  wstawić do lodówki na kilka godzin albo na całą noc.

SOLANKA:
2 łyżki soli kamiennej
1 l przegotowanej chłodnej wody
3 ząbki czosnku

WYKONANIE:
Do wody wsypać sól i dobrze wymieszać. Kaczkę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i włożyć do naczynia żaroodpornego, po czym zalać ją solanką i obsypać dookoła czosnkiem, pokrojonym w cienkie plasterki. Wstawić do lodówki na noc, przewracając ją, aby z każdej strony była zamoczona w kąpieli.
Na drugi dzień odlać wodę i natrzeć ją mieszanką przypraw.

SKŁADNIKI:
2 kg kaczki (tyle miała moja)
2 łyżki oleju słonecznikowego
szczypta pieprzu
1 łyżka majeranku
1/2 łyżki rozmarynu
1/2 łyżki tymianku
3 ząbki czosnku
2 jabłka
100 g żurawiny suszonej

WYKONANIE:
Do miseczki wlać olej i dodać przyprawy, następnie wymieszać razem. Natrzeć dobrze z wierzchu i w środku. Następnie wstawić kaczkę do lodówki, najlepiej na kolejną noc.
Następnego dnia wyjąć ją z lodówki i pozostawić tak, aby nabrała temperatury pokojowej.
W tym czasie jabłka pokroić w ósemki, usuwając gniazda nasienne, obsypać je dookoła jeszcze majerankiem i powkładać jabłka głęboko do kaczki na przemian z żurawiną. Gotową kaczkę dokładnie zaszyć lub spiąć, żeby nadzienie w czasie pieczenia nie wypłynęło. Ułożyć ją brzuchem do góry. Czosnek pokroić w paski i poukładać dookoła kaczki.

UWAGA:

Największa trudność w pieczeniu kaczki polega na tym, by piec ją odpowiednio długo: nie za długo i nie za krótko. Czas pieczenia kaczki zależy od wielkości tuszki. Generalnie pieczenie kaczki wymaga dużo uwagi, robiąc doświadczenia w kuchni. Temperaturę trzeba dostosować do tego, co dzieje się w piekarniku, często polewać pieczoną kaczkę wytworzonym sosem, a pod koniec pieczenia sprawdzać ostrym widelcem, czy mięso jest miękkie i nie wypływa z niego różowy sok. W połowie pieczenia odwrócić ją brzuchem do dołu i piec tak już do miękkości mięsa. Czas pieczenia kaczki zależy jak od jej wielkości wynosi od 1,5 do nawet dwóch godzin.

PIECZENIE:
Umieszczoną w żaroodpornym naczyniu kaczkę włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 'C. Stopniowo zwiększać temperaturę do 200 'C. Gdy kaczka się zrumieni, a tłuszcz wytopi, zmniejszyć temperaturę do 180 'C. Piec tak do czasu, aż mięso będzie miękkie. Przez cały czas pieczenia co jakiś czas polewać mięso wytworzonym sosem. Pod koniec pieczenia zdjąć pokrywę, odlać wytopiony tłuszcz i dopiec ją z obu stron na chrupiącą skórkę włączając termoobieg.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz