sobota, 16 lipca 2016

SERNIK Z JAGODAMI I MASĄ BUDYNIOWĄ.

Ciasto jest lekkie i nie za słodkie. Polecam.

Przepis na blaszkę: 22,5 / 37 cm.

SKŁADNIKI:

Upiec CIEMNY BISZKOPT z 4 jajek.
4 jajka
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka kakao

Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać żółtka, potem mąkę, proszek do pieczenia, na koniec kakao. Wszystko dobrze wymieszać i piec około 20 - 30 minut w 180' C. Po upieczeniu wyjąć z blaszki i ostudzić.

CIASTO POD SERNIK:
12 dag margaryny
20 dag mąki
1 jajko
1 żółtko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szkl. cukru
kakao

Margarynę roztopić. Wszystkie składniki, oprócz kakao dodać do miski i razem połączyć, wyrabiając ręką.
Blaszkę wyłożyć papierem i wysmarować margaryną. Gotowe ciasto rozprowadzić palcami, wklepując. Jakby za bardzo kleiło się do palców, to można obsypywać sobie je mąką.
Wierzch ciasta posypać lekko ciemnym kakao.

SER:
1 kg sera z wiaderka
1 szkl. jagód
6 jajek
1/2 szkl. cukru
otarta skórka z 1 cytryny
13 dag margaryny
1 op. kisielu cytrynowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kilka kropel olejku cytrynowego

Margarynę roztopić. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli i łyżki cukru.
Do dużej miski dodać wszystkie składniki (oprócz białek i jagód). Wszystko wymieszać mikserem, na koniec dodać ubite białka i delikatnie, ale dokładnie wymieszać.
Ser wyłożyć na ciasto, poukładać na wierzchu jagody i upiec na rumiano, około 60 minut w 180' C. Sernik ostudzić.

MASA BUDYNIOWA:
3 budynie śmietankowe na 1/2 l
3/4 l mleka (0,75 ml)
3 łyżki cukru
250 g margaryny
1 galaretka cytrynowa

Galaretkę rozpuścić w 1 szkl. wrzącej wody, odstawić do wystygnięcia.
Z mleka odlać 250 ml mleka, rozrobić w nim budynie z cukrem. Resztę mleka zagotować i ugotować w nim budynie, odstawić do wystygnięcia.
Ostygnięte budynie zmiksować na jednolitą masę, dodać tężejącą galaretkę i ponownie wymieszać dokładnie.
Na wystygnięty sernik wyłożyć masę, (1/3 część zostawić. Masę rozprowadzić nożem, przykryć biszkoptem i posmarować resztą masy. Wierzch udekorować startą czekoladą lub płatkami czekoladowymi.
Placek schłodzić w lodówce przez kilka godzin.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz