SKŁADNIKI:
ogórki - średnie
czosnek
słoiki 0,7 l z szerokim zakrętką
ZALEWA:
3 szklanki wody
1 szklanka octu 10 '/,
1,5 łyżki soli
1,5 szklanki cukru
1 opakowanie przyprawy do kurczaka
gorczyca (1 łyżeczka na słoik)
1/2 łyżeczki chilli (jeśli ktoś lubi pikantne)
WYKONANIE:
Z każdego ogórka odciąć końcówki, pokroić w słupki, poukładać ciasno w słoikach, do każdego dodać gorczycę i po jednym małym ząbku czosnku (pokroić w plasterki). Ugotować zalewę, zalać nią ogórki, dokładnie zakręcić słoiki, pasteryzować 3 minuty od zawrzenia wody, odwrócić do góry dnem.
Z tego przepisu wyszło mi pięć słoików.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz