poniedziałek, 11 lipca 2016

ŻEBERKA W MARYNACIE Z COLĄ DO PIECZENIA LUB NA GRILLA.

Pora roku i pogoda sprzyjają przyrządzaniu grilla. Warto postawić na soczyste żeberka w oryginalnym wydaniu bo w marynacie z coli. Ich wykonanie jest naprawdę banalne, a smakują wybornie.

SKŁADNIKI:
2 kg żeberek wieprzowych
sól, pieprz
2 łyżeczki papryki słodkiej
2 łyżeczki papryki ostrej
8 ząbków czosnku
3 szklanki coli
3 łyżki miodu
5 łyżek oliwy

WYKONANIE:
Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić na kawałki. Oprószyć solą, pieprzem i papryką, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Wymieszać.
Tak przygotowane żeberka przełożyć do pojemnika, zamknąć i włożyć do lodówki na 2 - 3 godziny. Następnie zalać colą, dodać miód i oliwę. Znów zamknąć i zostawić w marynacie na kolejne kilka godzin.
Piec na ruszcie do momentu, aż mięso zacznie odchodzić od kości (można też upiec je w piekarniku). W trakcie pieczenia smarować marynatą.
Podawać z mieszanką sałat z sosem balsamicznym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz