sobota, 16 lipca 2016

ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z PIECZARKAMI.

Przepis na blaszkę 21 / 36,5 cm.

SKŁADNIKI:
500 g makaronu pełnoziarnistego rurki (penne)
25 dag sera żółtego cheddar
15 dag pieczarek
1 duża cebula
ulubione zioła (oregano,bazylia, tymianek)
2 op. "zapiekanka makaronowa z sosem serowym" np. Winiary
kilka listków świeżej bazylii
200 g śmietany 18 '/,
100 ml wody
sól, pieprz do smaku
olej

WYKONANIE:
Makaron ugotować z dodatkiem 1 łyżki soli i 1 łyżki oleju. Odcedzić na sitku.
Pieczarki i cebulę pokroić w paseczki, podsmażyć na 1 łyżce oleju, dodać zioła,  posolić, popieprzyć według uznania.
Ser żółty zetrzeć na tarce, na dużych oczkach.
Śmietanę roztrzepać z wodą, dodać przyprawę "zapiekanka makaronowa..." i rozrobić na jednolitą konsystencję.

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:
Blaszkę wyłożyć folią aluminiową, posmarować troszeczkę olejem, następnie poukładać makaron na całej powierzchni, blisko jeden koło drugiego.
Na to wyłożyć cebulę z pieczarkami, posypać serem żółtym, następnie polać po całości zawiesiną śmietanową i posypać drobno posiekaną świeżą bazylią.
Wstawić do piekarnika, nagrzanego na 180' C i piec około 20 minut, aż ser się zapiecze na rumiano.
Podawać na ciepło. Można z ketchupem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz