środa, 6 lipca 2016

KECZUP Z PAPRYKI I POMIDORÓW.

SKŁADNIKI:
2 kg dojrzałych pomidorów
Jeżeli ma być ostry to:
2 papryczki chili
gdy łagodny to:
2 zwykłe czerwone papryki
5 cebul
4 ząbki czosnku
150 ml octu winnego
4 - 5 łyżek cukru
4 łyżki oleju
2 łyżki soli
1,5 łyżeczki majeranku
1 łyżeczka pieprzu

WYKONANIE:
Pomidory obrać ze skórki, cebulę obrać i pokroić w plastry, z papryk usunąć gniazda nasienne, czosnek obrać z łupinek. Tak przygotowane warzywa przełożyć do garnka i gotować na wolnym ogniu, około 2 godzin, ciągle mieszając. Gdy warzywa będą rozgotowane, a płyn odparowany, to  gorące pomidory przetrzeć na sicie. Do przetartych warzyw dodać przyprawy : sól, pieprz, majeranek, olej i cukier.
Smak i ostrość należy doprawić tak jak ktoś lubi, według uznania.
Zrobiony ketchup przełożyć do słoiczków i spasteryzować (około 15 minut od momentu zagotowania wody).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz