Syrop z pigwy jest szczególnie wskazany w okresach obniżonej odporności, zwłaszcza jesienią i zimą. Dzięki zawartości witaminy C i wielu cennych minerałów wspiera układ immunologiczny i łagodzi efekty infekcji. Zalety owocu pigwy są jednak znacznie szersze niż tylko wspomaganie walki z grypą.
Syrop z pigwy dodany do herbaty nie tylko poprawia jej smak, aromat i kolor, ale też wzbogaca ją o właściwości lecznicze. Sam owoc zawiera aż 7 razy więcej witaminy C niż cytryna.
Owoce pigwy łagodzą objawy niestrawności, pomagają pozbyć się uciążliwych dolegliwości związanych z refluksem, a także zgagą. Pigwa szczególnie polecana jest przy stanach zapalnych przewodu pokarmowego, nieżycie żołądka oraz jelit, a także przy uszkodzeniach śluzówki żołądka. Nie tylko owoce, ale także nasiona pigwy wspierają przemianę materii i pobudzają trawienie. Po pigwę powinny sięgać osoby, które chcą zrzucić kilka kilogramów. Pigwa wspomaga także pracę wątroby.
SKŁADNIKI:
1 kg owoców pigwy
1 kg cukru
2 opak. cukru waniliowego
WYKONANIE:
Pigwę obrać ze skórki, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w bardzo małe, cienkie kawałki lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cukier wymieszać z cukrem waniliowym. W dużym słoiku układać warstwami pigwę na przemian zasypując ją cukrem i ugniatać ciasno, aż do samego wierzchu. Zakręcić szczelnie słoik, wstawić w ciemne, chłodne miejsce (np. do szafki) i pozostawić na przynajmniej 3 dni, aż owoce obficie puszczą sok. Po tym czasie odlać sok do małych słoików, a owoce osobno do innych słoików. Spasteryzować je po 10 minut od zawrzenia wody, odwrócić do góry dnem i pozostawić do całkowitego wystygnięcia, następnie wstawić do lodówki lub w bardzo chłodne miejsce. Codziennie dodawać owoce lub sok do ciepłej herbaty.
PORADA:
Jeżeli ma się małą ilość pigwy to nie trzeba pasteryzować, a jeśli więcej to trzeba, bo stojąc dłużej w lodówce może się zepsuć.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz