1 mała kapusta
500 g mięsa mielonego wieprzowego
2 cebule
sól, pieprz
WYKONANIE:
Kapustę pokroić na małe kawałki, ugotować na miękko, ostudzić i odcisnąć dobrze z wody.
Cebulę pokroić w kostkę, dodać mięso mielone, posolić, popieprzyć i usmażyć.
Kapustę i mięso z cebulą zmielić na dużych otworach w maszynce do mięsa, wymieszać to razem i doprawić do smaku.
CIASTO:
1 kg mąki pszennej
1 jajko
około 1/2 l ciepłej wody
1 łyżka oleju
1 łyżka soli
WYKONANIE:
Ze składników (oprócz soli) zarobić gładkie ciasto. Ilość wody zależy od rodzaju mąki.
W garnku zagotować wodę z dodatkiem soli, wrzucać kolejno pierogi, doprowadzić do zawrzenia, od czasu, do czasu mieszając. Po wypłynięciu gotować około 4 minut. Po tym czasie pierogi poukładać na durszlaku, przelać trochę wodą, odcedzić. Podawać polane stopionym masłem lub uprażoną słoniną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz