Tą sałatkę wymyśliłam na szybko, jak mieli zjawić się nie zapowiedziani goście. Bardzo im smakowała, więc zapisałam przepis. Szybko się ją robi. Polecam.
1 opak. makaronu penne "Rurki"
1 puszka kukurydzy
1 puszka tuńczyka w oleju (170 g)
1 średni por (biała część)
4 ogórki w zalewie octowej
garść natki pietruszki
1 ząbek czosnku
1 mały jogurt naturalny (120 g)
4 duże łyżki majonezu
sól, pieprz
WYKONANIE:
Makaron ugotować w posolonej wodzie na półmiękko, odcedzić i pozostawić do wystygnięcia. Pora pokroić w półkrążki, troszkę posolić, żeby zmiękł. Ogórki pokroić w kostkę, natkę i czosnek drobniutko posiekać, a kukurydzę odcedzić z zalewy.
Do miski z makaronem dodać tuńczyka z olejem, potem resztę składników i wymieszać z jogurtem i majonezem. Przyprawić solą oraz pieprzem według uznania.
Makaron może być dowolnego kształtu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz