poniedziałek, 4 listopada 2019

SAŁATKA WARSTWOWA Z TUŃCZYKIEM.

SKŁADNIKI:
4 jajka
5 ogórków konserwowych
 dag cebuli
1 puszka kukurydzybr> 10 dag żółtego sera
1 puszka tuńczyka w kawałkach

SOS:
3 łyżki musztardy
3 łyżki majonezu
6 łyżek jogurtu naturalnego
2 ząbki czosnku
sól, pieprz

WYKONANIE:
Czosnek obrać i zmiażdżyć. Przełożyć do miseczki. Dodać musztardę, majonez, jogurt. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystko wymieszać i schłodzić chwilę w lodówce.
Jajka ugotować na twardo, ostudzić, oddzielić białka od żółtek. Białka zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a żółtka na małych oczkach. Ogórki konserwowe pokroić w kostkę. Cebulę również pokroić w kostkę. Kukurydzę i tuńczyka odcedzić z zalewy. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

UKŁADANIE:
W przezroczystej salaterce  układać składniki warstwami:

- ogórki

- połowę białek jajek

- połowę tuńczyka

- połowę cebuli

- połowę sosu

- kukurydza

- druga połowa tuńczyka

- druga część cebuli

- pozostały sos

- druga część białek jajek

-żółtka jajek


Wierzch sałatki dowolnie udekorować.
Gotową sałatkę włożyć do lodówki do schłodzenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz