SKŁADNIKI:
4 jajka
5 ogórków konserwowych
dag cebuli
1 puszka kukurydzybr>
10 dag żółtego sera
1 puszka tuńczyka w kawałkach
SOS:
3 łyżki musztardy
3 łyżki majonezu
6 łyżek jogurtu naturalnego
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
WYKONANIE:
Czosnek obrać i zmiażdżyć. Przełożyć do miseczki. Dodać musztardę, majonez, jogurt. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystko wymieszać i schłodzić chwilę w lodówce.
Jajka ugotować na twardo, ostudzić, oddzielić białka od żółtek. Białka zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a żółtka na małych oczkach. Ogórki konserwowe pokroić w kostkę. Cebulę również pokroić w kostkę. Kukurydzę i tuńczyka odcedzić z zalewy. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
UKŁADANIE:
W przezroczystej salaterce układać składniki warstwami:
- ogórki
- połowę białek jajek
- połowę tuńczyka
- połowę cebuli
- połowę sosu
- kukurydza
- druga połowa tuńczyka
- druga część cebuli
- pozostały sos
- druga część białek jajek
-żółtka jajek
Wierzch sałatki dowolnie udekorować.
Gotową sałatkę włożyć do lodówki do schłodzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz