Kto nie pamięta tych ciastek z dzieciństwa to warto przypomnieć, bo są pyszne, kruche, w sam raz dla dzieci lub do kawki.
1 kg mąki pszennej
1/2 kostki margaryny
1/2 kostki smalcu
2 szkl cukru pudru
6 żółtek
1 szkl śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki amoniaku (zaparzyć gorącą wodą)
WYKONANIE:
Ze składników zarobić ciasto, pozostawić na chwilę, żeby "odpoczęło". W tym czasie przygotować brytfanki do pieczenia, smarując olejem. Przykręcić odpowiednią, specjalną nakładkę na ciastka do maszynki.
Ciasto ukrawać po kawałku i wyciskać ciastka w maszynce do mięsa, ucinając co 10 cm. Potem układać kolejno, blisko siebie na brytfankach. Piec na złoty kolor w 180' C, przez około 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz