środa, 8 sierpnia 2018

ZUPA MEKSYKAŃSKA Z GROSZKIEM.

Zupa jest bardzo prosta, sycąca i szybko się ją robi. Doskonale nadaje się jako danie gorące na różne okazje. Polecam.

SKŁADNIKI:
600 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
1 cebula
1 papryka
1 marchewka
2 pomidory malinowe lub z puszki
2 duże ząbki czosnku
natka pietruszki
1 puszka fasoli czerwonej
1 puszka fasoli białej
1 puszka groszku zielonego
1 łyżka oleju
bazylia
oregano
zioła prowansalskie
kilka ziaren ziela angielskiego
1/2 łyżeczki papryki ostrej w proszku
1 łyżka jarzynki w proszku

WYKONANIE:
Do 3 litrowego garnka wlać 1 l wody. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w małą kostkę i wrzucić do garnka z wodą, żeby wygotowały się pomidory, dodać przyprawy.
Tymczasem na patelni podsmażyć na oleju pokrojoną w kostkę cebulę, dodać mięso, posolić troszkę, po chwili dodać drobno posiekany czosnek i dodać do garnka. Marchewkę pokroić w kostkę, paprykę w paski, a pietruszkę posiekać, wrzucić do garnka i podlać trochę wodą, gotując jeszcze chwilę. Fasolę oraz groszek odcedzić na durszlaku i przelać zimną wodą, po czym dodać do zupy, doprowadzić do zawrzenia. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz