czwartek, 9 sierpnia 2018

SOK I DŻEM Z MALIN.

SKŁADNIKI:
- 2 kg malin
- 2 kg cukru
- Dżem - fix
- słoiki

WYKONANIE SOKU:
Maliny przełożyć do naczynia, zasypać 1 kg cukru, trochę docisnąć owoce i pozostawić, aż trochę puszczą sok, najlepiej na noc. Potem postawić na kuchence i doprowadzić do zawrzenia, często mieszając, żeby nie wykipiało, następnie dosypać drugi kg cukru i pogotować, aż owoce rozpadną się. Jeżeli maliny są bardzo kwaśne to można trochę dodać jeszcze cukier.
Na drugim garnku położyć gęste sitko i przelać sok, następnie wlać do do słoików i odwrócić do góry dnem. Pozostawić do wystygnięcia.

WYKONANIE DŻEMU:
Pozostałości owoców ze sokiem przełożyć do garnka i dodać dżem - fix, dobrze wymieszać i zagotować. Gorący dżem przełożyć do słoików, pozostawić do wystygnięcia. Nie odwracać do góry dnem, bo dżem nie opadnie.
Dżem można wykorzystać do ciast, kanapek, deserów itp.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz