sobota, 11 sierpnia 2018

KRUPNIK Z BOCZKIEM I POMIDORAMI.

SKŁADNIKI NA 3 LITROWY GARNEK:
- 2 skrzydełka z kurczaka
- 15 dag chudego boczku wędzonego
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 3 ziemniaki
- 1 duży pomidor malinowy
- natka pietruszki
- 1/2 szkl. kaszy jęczmiennej
- 1 łyżka jarzynki w proszku
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilka liści laurowych
- 1 łyżeczka majeranku

WYKONANIE:
Do połowy garnka wlać wodę i gotować w niej skrzydełka do zawrzenia. Pomidora oraz pozostałe jarzyny obrać ze skórki i pokroić w kostkę, dodać do wywaru, wraz z przyprawami (liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, jarzynka w proszku). Gotować tak do półmiękkości warzyw, następnie wsypać kaszę i gotować jeszcze do miękkości kaszy. Na koniec dodać pokrojoną drobno natkę pietruszki oraz pokrojony w kostkę i usmażony boczek. Pozostawić zupę na chwilę, żeby przeszła smakiem wędzonki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz