Jest to pyszne ciasto na kruchym spodzie, ze słodką bezą, której słodycz przełamują owoce malin w galaretce. Mogą być dowolne owoce sezonowe, zamiast malin.
Składniki
Blaszka o wymiarach: 25 x 35 cm.
KRUCHE CIASTO:
- 5 żółtek
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- 100 g masła
- 1,5 szkl. mąki pszennej tortowej
GALARETKA Z MALINAMI:
- 500 g malin
- 3 malinowe galaretki
- 3,5 szkl. wody
MASA ŚMIETANKOWA:
- 650 ml śmietanki 30 lub 36%
- 250 g serka mascarpone
- 1,5 łyżki żelatyny
- 125 ml wody
- 3/4 szkl. cukru pudru
BEZA:
- 5 białek
- szczypta soli
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 200 g cukru
- 2 łyżki octu winnego lub jabłkowego(opcjonalnie)
- płatki migdałowe
WYKONANIE:
CIASTO:
Z podanych składników zagnieść ciasto. Ma być gładkie i jednolite.
Dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia i wkleić ciastem.
Kruchy spód upiec na złoty kolor w temp 180' C, około 10-15 minut.
Spód wyjąć delikatnie z blaszki, żeby się nie złamał, zdjąć papier, wyłożyć blaszkę folią aluminiową, włożyć go z powrotem i pozostawić do wystygnięcia.
BEZA:
Dno blaszki wysmarować tłuszczem, wyłożyć papierem do pieczenia.
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie stopniowo dodawać cukier i miksować do momentu rozpuszczenia się go. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną oraz ocet. Wszystko dokładnie wymieszać.
Masę wyłożyć do blaszki i posypać płatkami migdałowymi.
Piec, a potem suszyć około 1,5 godziny w temp 140' C. Beza ma być twarda i sucha. Można ją zostawić jeszcze w uchylonym piekarniku po jego wyłączeniu.
Bezę wyjąć z blaszki i ostudzić.
WARSTWA MALINOWA:
Galaretki rozpuścić we wrzącej wodzie i postawić do wystygnięcia. Do zimnych galaretek dodać maliny (jak są to mrożone to trzeba je wcześniej rozmrozić). Wymieszać i odstawić do lekkiego stężenia. Tężejącą galaretkę wylać na kruche ciasto i całość wstawić do lodówki co całkowitego stężenia.
MASA ŚMIETANKOWA:
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, mieszać dokładnie do momentu całkowitego rozpuszczenia się i pozostawić do wystygnięcia .
W misce zmiksować śmietankę na sztywno, dodać cukier puder oraz serek mascarpone. Wszystko dokładnie zmiksować. Na koniec dodać ostudzoną żelatynę, miksować jeszcze kilka sekund na najwyższych obrotach i masę wyłożyć na galaretkę.
Wyrównać masę i na nią położyć bezę. Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej kilka godzin do całkowitego stężenia placka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz