poniedziałek, 13 sierpnia 2018

MALINOWA CHMURKA.


Jest to pyszne ciasto na kruchym spodzie, ze słodką bezą, której słodycz przełamują owoce malin w galaretce. Mogą być dowolne owoce sezonowe, zamiast malin.

Składniki

Blaszka o wymiarach: 25 x 35 cm.

KRUCHE CIASTO:

- 5 żółtek

- 3 łyżki cukru pudru

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 1 cukier waniliowy

- 100 g masła

- 1,5 szkl. mąki pszennej tortowej

GALARETKA Z MALINAMI:

- 500 g malin

- 3 malinowe galaretki

- 3,5 szkl. wody

MASA ŚMIETANKOWA:

- 650 ml śmietanki 30 lub 36%

- 250 g serka mascarpone

- 1,5 łyżki żelatyny

- 125 ml wody

- 3/4 szkl. cukru pudru

BEZA:

- 5 białek

- szczypta soli

- 2 łyżki mąki ziemniaczanej

- 200 g cukru

- 2 łyżki octu winnego lub jabłkowego(opcjonalnie)

- płatki migdałowe

WYKONANIE:

CIASTO:

Z podanych składników zagnieść ciasto. Ma być gładkie i jednolite.

Dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia i wkleić ciastem.

Kruchy spód upiec na złoty kolor w temp 180' C, około 10-15 minut.
Spód wyjąć delikatnie z blaszki, żeby się nie złamał, zdjąć papier, wyłożyć blaszkę folią aluminiową, włożyć go z powrotem i pozostawić do wystygnięcia.

BEZA:

Dno blaszki wysmarować tłuszczem, wyłożyć  papierem do pieczenia.

Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie stopniowo dodawać cukier i miksować do momentu rozpuszczenia się go. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną oraz ocet. Wszystko dokładnie wymieszać.

Masę wyłożyć do blaszki i posypać płatkami migdałowymi.

Piec, a potem suszyć około 1,5 godziny w temp 140' C. Beza ma być twarda i sucha. Można ją zostawić jeszcze w uchylonym piekarniku po jego wyłączeniu.

Bezę wyjąć z blaszki i ostudzić.

WARSTWA MALINOWA:

Galaretki rozpuścić we wrzącej wodzie i postawić do wystygnięcia. Do zimnych galaretek dodać maliny (jak są to mrożone to trzeba je wcześniej rozmrozić). Wymieszać i odstawić do lekkiego stężenia. Tężejącą galaretkę wylać na kruche ciasto i całość wstawić do lodówki co całkowitego stężenia.

MASA ŚMIETANKOWA:

Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, mieszać dokładnie do momentu całkowitego rozpuszczenia się i pozostawić do wystygnięcia .
W misce zmiksować śmietankę na sztywno, dodać cukier puder oraz serek mascarpone. Wszystko dokładnie zmiksować. Na koniec dodać ostudzoną żelatynę, miksować jeszcze kilka sekund na najwyższych obrotach i masę wyłożyć na galaretkę.

Wyrównać masę i na nią położyć bezę. Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej kilka godzin do całkowitego stężenia placka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz