SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 1 szkl. (250 ml) mąki krupczatki
- 2 szkl. (250 ml) mąki pszennej
- 250 g margaryny "zwykłej"
- 1 jajko
- 3 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 szkl. (250 ml) cukru
- 1 op. cukru waniliowego
DODATKOWO:
- 1 1/2 kg kwaśnych jabłek
Jabłka obrać i pokroić w cienkie plasterki lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach (wtedy odcisnąć trochę z nadmiaru soku).
WYKONANIE CIASTA:
Do miski wsypać mąkę pszenną, mąkę krupczatkę, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy, wymieszać. Margarynę roztopić i połączyć z "suchymi" składnikami, dodać żółtka, jajko, śmietanę, po czym wyrobić w misce ciasto i podzielić na dwie części: 2/3 i 1/3. Większą część ciasta wyłożyć na blaszkę o wymiarach 22,5 x 37 cm i zapiec w piekarniku nagrzanym do 180'C na rumiano (około 20 minut). Pozostałą część podzielić na małe gałeczki i włożyć do zamrażarki, żeby były twarde.
W tym czasie przygotować jabłka.
PIANA KISIELOWA:
- 3 białka jajek
- szczypta soli
- 3 łyżki cukru
- 1 dowolny kisiel na 1/2 l
WYKONANIE:
Białka ubić z cukrem i szczyptą soli na sztywną pianę, dodać kisiel i dobrze wymieszać, do całkowitego rozpuszczenia się kisielu, po czym wyłożyć na jabłka.
WYKONANIE PLACKA:
Na upieczone ciasto poukładać warstwami jabłka, na nie wyłożyć pianę kisielową i na wierzchu zetrzeć na tarce o dużych oczkach kolejno gałeczki ciasta. Następnie wstawić ponownie do nagrzanego piekarnika i piec jeszcze około 40 - 50 minut na złoty kolor.
Ciasto można kroić dopiero kiedy trochę wystygnie, bo może rozpadać się.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz