niedziela, 19 sierpnia 2018

SERNIK NA ZIMNO Z MALINAMI.

Przepis na dużą blaszkę o wym. 37,5 x 21 cm lub dużą tortownicę.
Trwa sezon malinowy, więc trzeba wykorzystać owoce do ciasta.
Zamiast malin mogą być dowolne owoce sezonowe.

BISZKOPT:
4 jajka
4 łyżki mąki
1 op. cukru waniliowego
3 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka oleju
szczypta soli

WYKONANIE:
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli i cukrem. Następnie kolejno dodawać cały czas mieszając: żółtka, olej, mąkę i proszek do pieczenia. Połączyć wszystkie składniki, potem przełożyć ciasto do natłuszczonej blaszki i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180'C i piec około 30 minut. Upieczony biszkopt wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia, wyłożyć ją folią aluminiową i ponownie włożyć biszkopta na swoje miejsce.

SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:
1 kg sera białego w wiaderku
2 galaretki malinowe
3/4 szkl. cukru
250 g margaryny
800 g malin

WYKONANIE:
Galaretki malinowe rozpuścić w 1 szkl. (250 ml) wrzącej wody i odstawić do wystygnięcia. Galaretki winogronowe rozpuścić w 1/2 l wrzącej wody i odstawić również do wystygnięcia.
Część malin (1/3) odłożyć do drugiego naczynia do dekoracji wierzchu.
Margarynę w temperaturze pokojowej zmiksować z cukrem, dodać ser, potem tężejące galaretki, po czym dokładnie wymieszać i na koniec wsypać maliny, delikatnie zamieszać łyżką, żeby się nie rozpadały. Masę serową wyłożyć na biszkopt i poukładać blisko siebie odłożone maliny, następnie wstawić do lodówki do schłodzenia. Potem wyjąć sernik i polać wierzch tężejącymi galaretkami winogronowymi. Ponownie wstawić do lodówki do całkowitego stężenia placka.

DODATKOWO:
2 galaretki winogronowe (bezbarwne)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz