Zupa jest bardzo prosta i sycąca, więc polecam ją jako danie nie tylko na obiad, ale również jako danie gorące na różne okazje.
SKŁADNIKI NA 3 LITROWY GARNEK:
- 60 dag mięsa z łopatki wieprzowej
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 2 pomidory malinowe lub z puszki
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryka czerwona
- 1 puszka fasoli czerwonej
- 1 puszka fasoli białej
- 1 puszka kukurydzy
- 1 łyżka oleju
- natka pietruszki
- 1 łyżka jarzynki w proszku
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej
- majeranek
- oregano
- bazylia
- zioła prowansalskie
WYKONANIE:
Mięso pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni na oleju i przełożyć do garnka, wlać do połowy wody. Do tego dodać jarzynkę w proszku, przyprawy według uznania. Pomidory obrać ze skórki i pokroić na małe kawałki, po czym wrzucić do garnka, tak chwilę gotować. Warzywa pokroić w kostkę, paprykę w paski, również dodać do wywaru i gotować do miękkości warzyw. Na koniec posypać drobno pokrojoną natką pietruszki oraz posiekanym czosnkiem.
Kukurydzę odcedzić z zalewy. Fasolę również odcedzić na durszlaku i przelać zimną wodą. Wszystko to wrzucić do garnka i doprowadzić do zawrzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz