piątek, 10 marca 2017

ZAPIEKANKA GOŁĄBKOWA.

SKŁADNIKI:
1 woreczek ryżu (100 g)
1 woreczek kaszy gryczanej (100 g)
1 cebula
300 g mięsa mielonego wieprzowego
6 średnich liści kapusty białej
1 łyżka oleju
keczup
sól, pieprz
duża szczypta ziela angielskiego, zmielonego
majeranek

SOS:
5 dużych pieczarek
1/2 cebuli
1 łyżka masła
1 łyżeczka mąki
1 łyżeczka śmietany
sól, pieprz
oregano
natka pietruszki

WYKONANIE:
Liście kapusty ugotować w osolonej wodzie, wyciąć zgrubienia.
Kaszę i ryż także ugotować w osolonej wodzie.
Na patelni usmażyć na maśle drobno pokrojoną w kostkę cebulę, dodać mięso, przyprawić do smaku i smażyć do miękkości mięsa.
W misce wymieszać wszystkie składniki, ewentualnie jeszcze doprawić solą i pieprzem do smaku.

SOS:
Na patelni usmażyć drobno pokrojoną cebulę, dodać pokrojone w paseczki pieczarki. Następnie przełożyć do garnka, podlać trochę wodą i gotować do miękkości pieczarek, również przyprawić do smaku solą i pieprzem. Mąkę rozrobić z niewielką ilością wody i śmietaną, doprowadzić do zawrzenia. Na koniec dodać pokrojoną drobno matkę pietruszki.

WYKONANIE ZAPIEKANKI:
Na dno naczynia żaroodpornego ułożyć dwa liście kapusty, wyłożyć połowę farszu, przykryć dwoma liściami kapusty, posmarować je keczupem, następnie wyłożyć kolejną porcję farszu i znowu poukładać dwa liście kapusty. Na wierzch wylać sos pieczarkowy i rozprowadzić go łyżką. Wstawić do nagrzanego do 180'C piekarnika i piec około 30 minut. Po tym czasie zdjąć pokrywę naczynia i zapiec jeszcze 5 minut.
//PRZEPIS AUTORSKI//

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz