niedziela, 26 marca 2017

SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM I MASŁEM.

SKŁADNIKI:
5 jajek
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
10 dag ostrego sera żółtego (np cheddar)
10 dag masła
2 ogórki kiszone
1 cebula
1/2 pęczka szczypiorku
1 mały majonez

WYKONANIE:
Jajka ugotować na twardo, obrać, oddzielić osobno żółtka i osobno białka, każde zetrzeć na tarce o dużych oczkach, do dwóch misek. Ogórki pokroić na bardzo małą kostkę.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, trochę posolić, szczypiorek drobno pokroić, ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach, tuńczyka odlać z zalewy, rozdrobnić widelcem. Masło włożyć do zamrażarki, żeby dobrze się tarło na tarce z dużymi oczkami.
Sałatkę układać warstwami:
- starte białka
- ser żółty
- tuńczyk
- rozsmarować połowę majonezu
- zetrzeć masło
- cebula
- ogórki
- rozsmarować 2 połowę majonezu
- żółtka
- szczypiorek

Sałatkę wstawić do lodówki, żeby się schłodziła.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz