Imbir ma silne właściwości przeciwzapalne, antyhistaminowe i znieczulające, zmniejsza ból mięśni i pleców , jest skuteczny w leczeniu grypy, migren i bólów miesiączkowych . Pomaga w bezsenności, problemach trawiennych, chorobie lokomocyjnej i odchudza.
Z przepisu wychodzi około 250 - 300 ml.
Składniki:
2 cytryny (najlepiej je obrać ze skórki)
1 korzeń świeżego imbiru
250 ml miodu naturalnego w postaci lejącej
2 goździki
woda
WYKONANIE:
Cytryny dokładnie umyć i sparzyć wrzątkiem. Imbir obrać ze skórki i bardzo drobno pokroić. Przełożyć do rondelka i zalać niewielką ilością wrzątku, na tyle aby imbir podczas gotowania pozostawał w całości przykryty. Dodać goździki.
Gotować na małym ogniu 5 - 10 minut, uważając, żeby woda nie wyparowała całkowicie, jeśli trzeba to dolać wrzątku. Odstawić z ognia, dolać świeżo wyciśnięty sok z cytryny, wymieszać.
Jak przestygnie to dodać miód i wymieszać.
Słoik musi być wcześniej dokładnie umyty, wyparzony i osuszony.
Wypijać łyżkę lub dwie mikstury z imbiru i podawać do picia, najlepiej na czczo.
WSKAZÓWKI:
Taką miksturę przed wykorzystaniem najlepiej trzymać w lodówce przez kilka tygodni, w przeciwnym razie po tygodniu niestety może skwaśnieć, czyli zepsuć się.
Imbir wykazuje działanie rozgrzewające, stymulujące i wzmacniające (zwłaszcza żołądek i nerki), regenerujące, poprawiające krążenie, odtruwające, przeciwwymiotne, napotne, wykrztuśne, antyseptyczne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz