SKŁADNIKI:
4 filety z kurczaka (pojedyncze)
przyprawa do kurczaka
4 suszone pomidory w oliwie z ziołami
300 g szpinaku mrożonego
1 mała cebula
2 łyżki soku z cytryny
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
wykałaczki
2 jajka
bułka tarta do panierki
olej do smażenia
WYKONANIE:
Każdego fileta przekroić na połówki, rozbić tłuczkiem i posypać z obu stron przyprawą do kurczaka.
Pomidory przekroić wzdłuż na dwa długie kawałki.
NADZIENIE SZPINAKOWE:
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni na oliwie z pomidorów, dodać drobno posiekany czosnek, szpinak, sok z cytryny, sól, pieprz i podsmażyć chwilę, aż szpinak się usmaży. Zdjąć z ognia i odstawić.
WYKONANIE ROLADEK:
Na każdy płat mięsa nałożyć farsz ze szpinaku, położyć połówki pomidorów i zawinąć w rulonik, następnie spiąć wykałaczką. Roladki panierować w jajku i bułce tartej, a potem upiec na rumiano na rozgrzanym oleju. Oleju wlać tyle, żeby mięso było zanurzone w nim prawie do połowy roladki. Każde mięso odsączyć na ręczniku papierowym.
Podawać z ziemniakami lub frytkami i surówką warzywną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz