SKŁADNIKI:
1 podwójny filet z kurczaka
przyprawa do kurczaka
1 łyżka oleju
biała część pora
250 g sera białego wędzonego
1 średni ogórek zielony
1/2 op. "Mix sałat z rukolą"
1/2 puszki kukurydzy
WYKONANIE:
Fileta z kurczaka pokroić w kostkę i usmażyć na patelni na oleju z przyprawą do kurczaka, ostudzić.
Pora pokroić w cienkie paseczki i sparzyć wrzącą wodą, trochę posolić. Ogórka obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Kukurydzę odcedzić z zalewy.
W salaterce z szerokim dnem układać warstwami składniki.
DO DEKORACJI:
6 pomidorów koktajlowych
3 czarne oliwki
garść prażonego słonecznika
garść drobno pokrojonego szczypiorku
SOS CZOSNKOWY:
2 ząbki czosnku
150 g jogurtu naturalnego
3 czubate łyżki majonezu
3 łyżki śmietany
sól, pieprz
Czosnek drobno posiekać, dodać do majonezu, wymieszanego z jogurtem i śmietaną. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.
WARSTWY UKŁADANIA:
- kurczak
- por
- 1/2 op. sera (pokruszyć)
- sałata lodowa (połowa)
- sos czosnkowy (połowa)
- ogórek
- druga część sera (pokruszyć)
- kukurydza
- druga część sałaty lodowej
- sos czosnkowy (druga część)
- szczypiorek
- pomidory
- oliwki
- słonecznik
Sałatkę wstawić do lodówki na chwilę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz