SKŁADNIKI:
1 kg surowych ziemniaków
1/2 kg ugotowanych ziemniaków
1 jajko
1 płaska łyżeczka mąki kartoflanej
sól, pieprz
1 cebula
1/4 kostki masła
WYKONANIE:
Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce o małych oczkach i dobrze odcisnąć z soku. Można to zrobić w prasce do ziemniaków lub przez gazę. Soku nie wylewać, tylko odstawić na chwilę, żeby skrobia opadła na dno. Dopiero po jakimś czasie odlać z wierzchu sok, a pozostałą skrobię dodać do odciśniętych ziemniaków.
Ugotowane ziemniaki zmielić w maszynce lub przepuścić przez praskę, dodać do surowych ziemniaków, wbić jajko, dodać mąkę kartoflaną, troszkę posolić, popieprzyć i wyrobić w misce ciasto ręką na jednolitą masę.
Zagotować wodę w garnku z dodatkiem 1 łyżeczki soli.
Z ciasta formować małe kulki wielkości orzecha włoskiego, wrzucać kolejno na wrzącą wodę i gotować tak do czasu około trzech minut od wypłynięcia pyz na wierzch. Od czasu do czasu pomieszać łyżką. Następnie wyjąć je na durszlak, przelać delikatnie letnią wodą i odstawić, żeby woda odciekła.
Cebulę pokroić w kostkę, usmażyć na maśle i polać tym pyzy.
Zamiast cebuli można uprażyć boczek lub słoninę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz