środa, 30 października 2019

PIEROGI ZE SZPINAKIEM I SEREM BIAŁYM I SUSZONYMI POMIDORAMI.

SKŁADNIKI NA FARSZ:
250 g sera białego półtłustego
200 g mrożonego szpinaku
1 cebula
2 suszone pomidory w oleju
1 łyżka oleju z pomidorów suszonych
sok z cytryny
sól, pieprz

WYKONANIE:
Cebulę pokroić w kostkę, usmażyć na oleju na złoty kolor, dodać szpinak, przyprawić solą, pieprzem i smażyć tak do odparowania wody, następnie wycisnąć trochę soku z cytryny i dodać pokrojone w kostkę pomidory suszone. Podsmażyć chwilkę, po czym ostudzony szpinak wymieszać z serem białym.

CIASTO:
500 g mąki pszennej
1 jajko
około 1 szkl. ciepłej wody
1 łyżeczka oleju
1 łyżka soli
1/4 kostki masła

WYKONANIE:
Na stolnicy wysypać mąkę, zrobić na środku wgłębienie, wbić jajko, zamieszać, dodać olej, zamieszać lekko i wlewając stopniowo wodę urabiać drugą ręką ciasto, które po chwili zagnieść na gładkie i jednolite.
Następnie ciasto rozwałkować, pokroić na kwadraty lub wykrawać szklanką, nakładać farsz i zlepić brzegi każdego.
Do garnka wlać wodę, posolić, doprowadzić do zawrzenia i wrzucać kolejno pierogi, mieszając od czasu do czasu. Gotować tak od wypłynięcia około trzy minuty, odcedzić i przelać zimną wodą.
Masło roztopić na patelni i polać nim pierożki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz