Na obiad: kurczak w sosie śmietanowo - ziołowym z ziemniakami i sałatką z kapusty czerwonej. Danie jest też dobre jako przekąska na ciepło.
SKŁADNIKI:
2 filety z kurczaka
1 ząbek czosnku
szczypta ziół prowansalskich
przyprawa do kurczaka
2 łyżki śmietany
1 łyżeczka mąki pszennej
1 łyżka oleju
maggi,
sól, pieprz
WYKONANIE:
Fileta z pokroić w grubsze paski, obsypać troszkę w przyprawie do kurczaka i odstawić na około dwie godziny w zamkniętym naczyniu. Ja przeważnie robię dzień wcześniej, żeby lepiej weszła przyprawa w mięso.
Po kilku godzinach przełożyć fileta na patelnię i smażąc go pod przykryciem dodać zioła prowansalskie, drobno posiekany czosnek, maggi i pieprz według uznania, po czym dusić tak do miękkości mięsa. Na koniec wlać zawiesinę, zrobioną z mąki, śmietany oraz niewielkiej ilości wody i doprowadzić do zawrzenia sosu.
Podawać z ziemniakami lub ryżem oraz surówką warzywną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz