Przepis jest na garnek 3 litrowy. Zupa przypomina trochę flaczki drobiowe.
SKŁADNIKI:
400 g żołądków drobiowych
100 g pieczarek
1 cebula
1 marchewka
1 pietruszka
natka pietruszki
1/2 szkl. makaronu "zacierki"
1 łyżka masła
1 kostka rosołowa
1 łyżka jarzynki w proszku
majeranek
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka liści laurowych
WYKONANIE:
Żołądki wypłukać w wodzie, pokroić na cienkie paseczki i zalać do połowy garnka wodą. Kiedy woda zawrze pozbierać wytworzoną pianę po wierzchu, dodać kostkę rosołową, jarzynkę w proszku, majeranek, ziele angielskie, liście laurowe i gotować na małym ogniu do półmiękkości żołądków. Następnie dodać pokrojoną w kostkę marchewkę i korzeń pietruszki.
Pieczarki, cebulę pokroić w paseczki, zeszklić na maśle.
Kiedy żołądki będą miękkie dodać pieczarki z cebulą i wsypać makaron, po czym gotować na małym ogniu do miękkości makaronu. Posypać drobno pokrojoną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz