sobota, 25 lutego 2017

MAKARON ZE SZPINAKIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI.

Danie jest proste i szybkie do zrobienia, a co najważniejsze jest lekkie i sycące. Pycha.
Ja gotuję dla pięcioosobowej rodzinki, więc składniki są w takich ilościach. Jak ktoś nie potrzebuje na tyle osób, to można je zmniejszyć.
SKŁADNIKI:
1 op. makaronu tagliatelle lub inne szerokie wstążki (400 g)
2 ząbki czosnku
1 cebula
450 g mrożonego szpinaku
1 słoik suszonych pomidorów (200 g)
kilka ziaren papryki chilli
2 łyżki soku z cytryny
WYKONANIE:
Makaron ugotować na miękko, odcedzić i wymieszać z połową oliwy z pomidorów.
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni, na drugiej połowie oliwy z pomidorów, dodać szpinak, drobno posiekany czosnek, sok z cytryny, pestki chilli i chwilę poddusić, dodać pokrojone w paseczki pomidory. Zdjąć z ognia i dodać do makaronu, wymieszać wszystko.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz