Tak upieczona karkówka jest soczysta, delikatna, a smak i zapach przypraw z piwem... Mniam.
SKŁADNIKI:
1,5 kg karkówki
1 łyżka masła
2 cebule, pokrojone w piórka
3 marchewki, pokrojone w cienkie plasterki
1 szkl. jasnego piwa
MARYNATA:
1 czubata łyżka musztardy Dijon Originale
2 liście laurowe
1 mały pęczek natki pietruszki
1 goździk
2 duże ząbki czosnku
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka majeranku
3 łyżki oleju
1/2 łyżeczki papryki w proszku
sól, pieprz
WYKONANIE:
W dużym naczyniu żaroodpornym sporządzić marynatę do mięsa.
Czosnek i pietruszkę posiekać na drobno nożem. Liście laurowe połamać na małe kawałki. Goździka pokroić na drobno i zmiażdżyć go. Wszystkie składniki marynaty wymieszać razem w naczyniu żaroodpornym, włożyć w nią mięso i dokładnie natrzeć je że wszystkich stron.
Na to poukładać cebulę i marchewkę, następnie zamknąć naczynie i wstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc).
Po tym czasie wyjąć mięso i polać je ze wszystkich stron piwem, na wierzchu jeszcze stopionym masłem, a potem wstawić do piekarnika rozgrzanego na 200' C i piec do miękkości mięsa, (około dwie godziny).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz