Składniki na blaszkę 20 x 40 cm.
SKŁADNIKI:
250 gmargaryny
5 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka śmietany 12%
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 szklanki mąki
1kg rabarbaru lub śliwek
250 gmargaryny
5 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka śmietany 12%
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 szklanki mąki
1kg rabarbaru lub śliwek
WYKONANIE:
Piekarnik nagrzać do 180' C. Rabarbar pokroić w kawałki, jeżeli są to śliwki to przekroić je na połówki, wyjąć pestki i obtoczyć w mące, żeby podczas pieczenia nie wyciekał sok.
Cukier wymieszać z cukrem waniliowym. Tłuszcz roztopić w garnku i ostudzić.
W dużej misce ubić białka z cukrem, dodać żółtka i dalej ubijając dodać wystudzony tłuszcz, następnie śmietanę, mąkę i proszek do pieczenia. Całość dobrze wymieszać.
Gotowe ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki, a na wierzchu poukładać rabarbar obtoczony w mące lub śliwki (miąższem do góry). Piec około 40 - 45 minut. Wystudzony placek ze śliwkami można posypać cukrem pudrem.
Piekarnik nagrzać do 180' C. Rabarbar pokroić w kawałki, jeżeli są to śliwki to przekroić je na połówki, wyjąć pestki i obtoczyć w mące, żeby podczas pieczenia nie wyciekał sok.
Cukier wymieszać z cukrem waniliowym. Tłuszcz roztopić w garnku i ostudzić.
W dużej misce ubić białka z cukrem, dodać żółtka i dalej ubijając dodać wystudzony tłuszcz, następnie śmietanę, mąkę i proszek do pieczenia. Całość dobrze wymieszać.
Gotowe ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki, a na wierzchu poukładać rabarbar obtoczony w mące lub śliwki (miąższem do góry). Piec około 40 - 45 minut. Wystudzony placek ze śliwkami można posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz