czwartek, 2 lutego 2017

KAPUSTA KISZONA ZASMAŻANA Z GRZYBAMI.


SKŁADNIKI:
1 kg kapusty kiszonej
1 marchewka
2 cebule
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
1 kostka rosołowa grzybowa
kilka grzybów suszonych
kminek
majeranek
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka liści laurowych
sól, pieprz do smaku

WYKONANIE:
Grzyby namoczyć w ciepłej wodzie. Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle. Kapustę zagotować, odlać trochę wody, dodać kostkę rosołową, majeranek, kminek, ziele angielskie, liście laurowe, odcedzone grzyby, pogotować chwilę, następnie dodać marchewkę i cebulę z masłem. Dusić tak pod przykryciem do miękkości warzyw. Mąkę uprażyć na patelni na złoty kolor i zrobić zawiesinę z dodatkiem niewielkiej ilości wody, następnie wlać do garnka z kapustą. Doprawić solą i pieprzem do smaku, zagotować.
Podawać jako dodatek do mięs.

//PRZEPIS AUTORSKI//

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz