niedziela, 8 marca 2020

KURCZAK Z MIODEM, MUSZTARDĄ I KECZUPEM.


SKŁADNIKI:
1, 5 kg kurczaka
1 łyżka oleju
1 łyżka keczupu pikantnego
1 łyżka musztardy sarepskiej
1 łyżka marynaty do mięs
1 łyżka płynnego miodu
2 ząbki czosnku
troszkę rozmarynu

WYKONANIE:
Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, dodać drobno posiekany czosnek i natrzeć tą marynatą całego kurczaka, wewnątrz także. Następnie włożyć do rękawa do pieczenia lub bezpośrednio do naczynia żaroodpornego i wstawić na kilka godzin do lodówki. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej, wtedy lepiej marynata wniknie do mięsa.
Gotowego kurczaka wstawić do piekarnika i piec w temp. 200' C około półtorej godziny (do miękkości mięsa). Piętnaście minut przed wyjęciem z piekarnika rozciąć rękaw. Jak jest za dużo płynu to wtedy można odlać trochę. Jeżeli jest to naczynie żaroodporne to zdjąć pokrywę i dopiec na chrupiącą skórkę.
Jeżeli ktoś woli bardziej pikantnego kurczaka to można dodać papryki ostrej do marynaty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz