SKŁADNIKI NA 3 l GARNEK:
1/2 l zakwasu na barszcz biały
5 ziemniaków
1 1/2 l wody
10 dag chudego boczku
1 cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżki śmietany
majeranek
1 łyżka jarzynki w proszku
WKONANIE:
Do garnka wlać wodę, zagotować z jarzynką, majerankiem, następnie dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.
Na patelni usmażyć na złoty kolor pokrojony w małą kostkę boczek i cebulę, a pod koniec smażenia dodać posiekany na drobno czosnek. Kiedy ziemniaki będą miękkie, wtedy dodać usmażony boczek z cebulą oraz czosnkiem i pogotować tak chwilkę. Następnie wlać zakwas barszczu i śmietanę, rozmieszaną z odrobiną wody. Doprowadzić do zawrzenia. Zamiast śmietany można dodać 1 szklankę kefiru.
Można też dodatkowo podać zalewajkę z jajkiem. Jak ktoś woli.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz