niedziela, 29 marca 2020

BUŁECZKI ŚNIADANIOWE, JOGURTOWE Z ZIARNAMI.



Moje bułeczki jogurtowe śniadaniowe z ziarnami. Chrupiąca skórka, wilgotne w środku. 👍😋
Ciasto robi się dzień wcześniej (np. wieczorem), a piecze się na drugi dzień.

SKŁADNIKI NA 10 SZT:
175 ml letniej wody
25 g świeżych drożdży lub 7 g suchych
500 g mąki pszennej tortowej
200 g jogurtu naturalnego
1 łyżka siemienia lnianego
1 łyżka słonecznika
1 łyżka pestek dyni
1 łyżka otręb pszennych
ziarna sezamu do posypania

WYKONANIE:
Do dużej miski wsypać mąkę, dodać rozrobione w wodzie drożdże, sól, cukier, jogurt i ziarna. Wszystko wymieszać, wyrobić ciasto, następnie przykryć je szczelnie folią aluminiową i wstawić do lodówki na noc.
Następnego dnia wyjąć ciasto na posypaną mąką stolnicę, rozciągnąć lekko rękami i podzielić je na 10 równych części. Każda część powinna ważyć około 100 g. Uformować bułeczki, poukładać w odstępach na blaszce, wyścielonej papierem do pieczenia, posypać sezamem i przykryć je ściereczką, po czym odstawić na 10 minut.
Piekarnik nagrzać do 180 ' C, góra - dół. Do niewielkiego naczynia żaroodpornego wlać wody i wstawić na dno piekarnika, następnie włożyć bułki i piec około 20 - 25 minut. Po 20 minutach uchylić piekarnik, żeby para trochę uszła, po czym zamknąć i dopiec 5 minut na rumiano. Upieczone bułki ostudzić na kratce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz