Danie jest bardzo proste.
SKŁADNIKI:
1 kg schabu wieprzowego
1 garść grzybów suszonych
1 łyżka jarzynki w proszku
kilka gałązek natki pietruszki
kilka liści laurowych
kilka ziaren ziela angielskiego
majeranek
szczypta ziół prowansalskich
1 łyżka mąki pszennej
troszkę oleju
WYKONANIE:
Schab pokroić w plastry (około 1 cm) i podsmażyć z obu stron na patelni, na troszkę natłuszczonej patelni, na dużym ogniu, żeby zamknąć pory mięsa. Wtedy jest ono miękkie w środku.
Następnie mięso przełożyć do garnka o szerokim dnie, podlać je wodą, tak, aby było przykryte. Kiedy zawrze dodać wszystkie przyprawy oraz grzyby i dusić na małym ogniu do miękkości mięsa, pod przykryciem. Pod koniec gotowania odlać trochę wywaru, przestudzić trochę i wymieszać z mąką, następnie wlać z powrotem do garnka i doprowadzić do zawrzenia. Posypać drobno pokrojoną natką pietruszki. Mięso jest lepsze po kilu godzinach.
Podawać z surówką warzywną i ziemniakami lub kluskami śląskimi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz