SKŁADNIKI:
1kg kapusty kiszonej
1 kg żeberek
1 cebula
1 łyżka oleju
1/2 łyżeczki kminku
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka ziaren pieprzu
kilka liści laurowych
1 łyżka jarzynki w proszku
1 płaska łyżeczka majeranku
WYKONANIE:
Kapustę zalać wodą, doprowadzić do zawrzenia, odcedzić i wymieszać z olejem i przyprawami.
Żeberka pokroić na porcje, tak po dwie kostki i usmażyć z obu stron na patelni, na dużym ogniu. Cebulę pokroić w paski.
Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć połowę kapusty, na to cebulę i poukładać blisko siebie kawałki żeberek, następnie przykryć drugą częścią kapusty. Wstawić do piekarnika piec około jednej godziny w 180' C. Oczywiście sprawdzając co jakiś czas miękkość mięsa.
Podawać z ziemniakami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz