Ciasto jest mięciutkie, wilgotne i delikatne. To sprawia dodanie do niego herbaty, miodu i oleju. Pychota, polecam.
Przepis na duże blaszki.
CIASTO:
3 szkl. (250 ml) mąki
1 szkl. oleju
1 szkl. cukru
4 jajka
1 mały słoik miodu (270 g)
2 łyżeczki sody
1 szkl. mocnej herbaty z dwóch torebek
1 1/2 łyżeczki kakao
1 mały słoik powideł śliwkowych
1 op. przyprawy do piernika (tylko w święta daję)
WYKONANIE:
Jajka ubić z cukrem, dodać kolejno: olej, miód, kakao, mąkę, sodę, przyprawę do piernika, na koniec wlewać stopniowo schłodzoną herbatę. Dokładnie wymieszać, podzielić na trzy części, upiec trzy placki w temp. 180'C, przez około 20 - 30 minut, ostudzić je.
MASA:
1 op. budyniu waniliowego z cukrem na 1/2 l
3 szkl. mleka
2 łyżki mąki pszennej
3 łyżki cukru
250 g miękkiej margaryny (Kasia)
WYKONANIE:
Z mleka dlać 1/2 szklanki i rozrobić w nim budyń, mąkę i cukier. Resztę mleka zagotować, po czym ugotować w nim zawiesinę na budyń. Gotowy budyń ostudzić, następnie zmiksować go z margaryną na jednolitą masę. Podzielić ją na trzy części.
WYKONANIE PLACKA:
Wszystkie placki posmarować powidłami śliwkowymi, na każdy wyłożyć i rozsmarować masę, a wierzch udekorować ztartą czekoladą. Ciasto schłodzić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz