SKŁADNIKI:
1 - 2 łyżki kaszy manny
500 - 600 g świeżych truskawek
KRUSZONKA:
150 g mąki
70 g cukru
80 g masła
Składniki połączyć ze sobą, tworząc małą gałeczkę, którą rozkruszyć palcami na małe grudki.
PIANA KISIELOWA:
4 białka
2 łyżki cukru
1 kisiel cytrynowy na 1/2 l
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać kisiel i wymieszać.
CIASTO:
300 g mąki
1 op. cukru waniliowego
170 g masła
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 duże żółtka
Że składników zarobić ciasto, chwilę schłodzić, następnie wyłożyć na blaszkę, tak żeby zrobić brzegi z każdej strony po 1 cm. Ciasto ponakłówać widelcem, posypać wierzch kaszą manną, żeby wchłonął nadmiar soku z owoców.
Na to poukładać oczyszczone ze szczypułek truskawki, posypać kruszonką i piec w temperaturze 180 ' C.
Ciasto wyjąć z piekarnika, wyłożyć pianę kisielową i wstawić ponownie, na około 10 minut, żeby się to zapiekło na rumiano. Upieczony placek pozostawić do wystygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz